Faanyagvédelem ápoló olaj

 

faanyag áztatás  

 ÁRLISTA

 

FAANYAG ÁZTATÁS

Az egészséges faanyagok fertőzésektől való megóvásához fontos a faáruk védelme!

Az alkalmazott faanyagvédelmi eljárások közül a legköltséghatékonyabb eljárás a faanyagok bemártása, áztatása.

A faanyagvédelem legfontosabb feladata, hogy a faanyagot megvédjük a rovar- és gombafertőzésektől úgy, hogy az hosszantartó biztos védelmet nyújtson.

A faanyag megvédése terén első és legfontosabb teendő az egészséges faanyag kiválasztása. Ezt egészíti ki a kémiai védelem, a megelőző védelem. A megelőző védelem a későbbiekben is hosszantartó védelmet biztosít, így a beépített fát nem támadhatja meg semmilyen gomba- vagy rovarfertőzés. A faanyag kezelését erősebb vagy gyengébb, de mérgező hatású, az élő rovarok, spórák elpusztítására vagy elriasztására alkalmas vegyszerrel végezzük. Ezért a nagy mennyiségű házilagos faanyagvédelem emberre, állatra és környezetünkre is egyaránt veszélyes lehet.

A nagyobb tételű megelőző védelmet az ezzel foglalkozó cégekre, telepekre bízzuk, akik munkájukról minőségi tanúsítványt adnak.

A faanyagvédelem, környezetvédelem: Minden megvédett gerenda (amit a hosszú évek folyamán nem kell kicserélni) megmenti egy fa életét.

A Larex Fatelep és partnerei ehhez nyújtanak segítséget.

Megelőző faanyagvédelem

A telepünkön található faanyagokat igény szerint speciális nagy teljesítményű faanyag impregnáló berendezéssel Adolit BQ-20 szerrel kezeljük. A technológiánk biztosítja, hogy a nálunk kezelt faanyag hosszú évtizedeken keresztül ellenálljon a gomba- és rovarfertőzéseknek.

Általános leírás: fenyő és egyéb faanyagok gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző védelmére szolgáló, gyorsan fixálódó készítmény. A faanyagvédőszer beszívódást elősegítő hatóanyagokat is tartalmazó, folyékony, vízben oldható impregnálószer.

Védőhatás: Kültéri, földdel nem érintkező helyen a védőhatás fafajtól függően legalább tíz év. Beltéri, intenzív gombatámadástól mentes helyen történő felhasználás esetén a védőhatását legalább húsz évig megtartja. A kültéri szerkezeteket úgy kell kialakítani, hogy a csapadék le tudjon folyni a szerkezetről és földdel ne érintkezzen. Festés, lakkozás a kezelés után nem szükséges, de célszerűen megválasztott felületkezelő anyag (oldószermentes) a tartósságot növeli.

Az áztatás előtt a faanyagokat hézagolólécen tároljuk, hogy a faanyag elérje a légszáraz nedvességtartalmat. Ez biztosítja, hogy a faanyag legnagyobb mennyiségben magába szívja a folyadékot.

FIGYELMEZTETÉS AZ IMPREGNÁLT FAANYAG FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN!

Kezelés utáni tárolás: A kezelés után legalább egy napig jól szellőzően, csapadéktól védett helyen kell tárolni a kezelt faanyagot, amíg a védőszer a fában nehezen oldható vegyületté alakul (fixálódik), illetve a szerves hatóanyagok a rostokhoz kötődnek, melyet a csapadékvíz már nem vagy nehezen tud oldani. A fixálódási folyamat rendkívül gyors, a száradás után 3-6 órával a hatóanyag 90%-a fixálódik. Célszerű a faanyagokat kezelés előtt készre munkálni. A kezelt faanyag csiszolása, gyalulása kerülendő, mert a hulladék is hatóanyagot tartalmaz, melynek szakszerű elkülönítéséről és megsemmisítéséről gondoskodni kell.

Jellemző tulajdonságok:

 • Halmazállapot: folyadék
 • Szín: 2555 zöld
 • Szag: enyhe, jellegzetes
 • Kezelt faanyag színe: kékes-zöld
 • Tűzállóság: a kezelt faanyag nem éri el a „nehezen éghető” kategóriát, de a tűzzel szembeni viselkedése a kezeletlen fáénál kedvezőbb
 • Eng. szám: Z-58.1-1663

Faanyagvédelem  

ÁRLISTA

 

FAANYAGVÉDELEM

 

A faanyagvédelem legfontosabb feladata, hogy a faanyagot megvédjük a rovar- és gombafertőzésektől úgy, hogy az hosszantartó biztos védelmet nyújtson. Faanyagvedelem



A faanyag megvédése terén első és legfontosabb teendő az egészséges faanyag kiválasztása. Ezt egészíti ki a kémiai védelem, a megelőző védelem. A megelőző védelem a későbbiekben is hosszantartó védelmet biztosít, így a beépített fát nem támadhatja meg semmilyen gomba- vagy rovarfertőzés. A faanyag kezelését erősebb vagy gyengébb, de mérgező hatású az élő rovarok, spórák elpusztítására vagy elriasztására alkalmas vegyszerrel végezzük. Ezért a nagy mennyiségű házilagos faanyagvédelem emberre, állatra és környezetünkre is egyaránt veszélyes lehet.

A nagyobb tételű megelőző védelmet az ezzel foglalkozó cégekre, telepekre bízzuk, akik munkájukról minőségi tanúsítványt adnak.

A faanyagvédelem, környezetvédelem: Minden megvédett gerenda (amit a hosszú évek folyamán nem kell kicserélni) megmenti egy fa életét.

A Larex Fatelep és partnerei ehhez nyújtanak segítséget.

Égéskésleltetés  

ÁRLISTA

 

ÉGÉSKÉSLELTETÉS

Az égéskésleltetést elsősorban közintézmények, nagy alapterületű épületek tetőszerkezeteinek  kezelésére alkalmazzák. Az esetlegesen előforduló tűz kialakulása esetén az égéskésleltető réteg lassítja  a faanyag beégését, így az épületeket biztonságosan lehet kiüríteni. Az égéskésleltetést vegyi anyagokkal is el lehet érni! A fa tartószerkezetek, gerendák keresztmetszeti túlméretezése hosszabbtávú és megnyugtatóbb megoldás!

Az égéskésleltetést áztatásos technológiával gazdaságosan (4000 - 8000 Ft/m3) nem lehet elvégezni! A 8-10-szeres kezeléssel elérhető, kellő égéskésleltő hatást biztosító áztatásos impregnálást senki nem végzi el, mert ennek a kezelésnek az önköltséges ára is legkevesebb 18 000 - 20 000 Ft/m3 lenne, az idő tényezőt nem is számítva! Ezért elgondolkodtató a 4000-8000 Ft/m3-ért elvégzett kezelés hatásossága! Persze ha csak papír kell? Az más, azzal nem tudunk versenyezni!

„Faanyagú épületszerkezetek égéskésleltetése”

Égéskésleltetőszeres kezelés vonatkozásában a következő általánosságok fogalmazhatóak meg az általánosan érvényes tűzvédelmi jogszabályok alapján:

 • Égéskésleltetőszeres kezelésre nincs jogszabályi kötelezettség a legfeljebb egy pinceszinttel, földszinttel és egy emeleti szinttel (vagy beépített tetőtérrel) rendelkező lakó- és üdülőépület, továbbá az egyszintes közösségi rendeltetésű, max. 50 fő befogadóképességű épület épületszerkezeteit illetően. Ezen épületek vonatkozásában a fentiek max. 300 m2 tűzszakasz nagyság esetén érvényesek. Amennyiben a szintszám magasabb (de max. 3), vagy a tűzszakasz nagyobb (de max. 2000 m2), akkor egyes szerkezetek vonatkozásában szükség van a "C" tűzveszélyességi osztály biztosítására, mely célra az általánosan elfogadott égéskésleltető készítmények megfelelőek lehetnek. A fedélszerkezeti elemeket ezekben az esetekben sem kötelező égéskésleltetni.
 • Durva általánosítással égéskésleltetőszeres kezelésre nincs joszabályi kötelezettség a max. 13,65 m szintmagasságú iskolák, kétszintesnél magasabb lakó- és egyes (tűzvédelmi biztonság szempontjából nem külön csoportot képező) közösségi épületek fedélszerkezeti anyaga vonatkozásában.
 • A tűzvédelmi biztonság szempontjából külön kategóriát képező (bölcsőde, óvoda, szociális otthon, zárt gépjárműtároló, mozgásukban és cselekvőképességükben korlátozott személyek elhelyezésére, oktatására, nevelésére, kezelésére, foglalkoztatására szolgáló kétszintesnél magasabb) épületek fedélszerkezetek vonatkozásában az esetek többségében szükség van a "B" (az előzőekben is említett "C" tűzveszélyességi osztálynál szigorúbb) tűzveszélyességi osztály biztosítására, amely kombinált védelmet biztosító védőszerrel, áztatással, merítéssel történő védőszerfelhordással nem biztosítható. A "B" tűzveszélyességi osztály általában csak az ún. hőre habosodó, bevonatot képező készítményekkel biztosítható, és minden esetben erre kijelölt vizsgáló intézet vizsgálata által bizonyítottan.

Égéskésleltető bevonatok

Ezek a bevonatok biztosítják azt a réteget a faanyagon, ami egy esetleges tűz esetén késlelteti a faanyag meggyulladását. A felhordott anyag hő hatására habosodik, így nem engedi, hogy a faanyag begyulladjon.

Fontos tudnivaló, hogy vízálló lángmentesítő bevonat nincs, ezért a kezelt anyagot nedvességtől, párától, víztől óvni kell! Ehhez a védelemhez a LIGNOTOL KOMPLEX égéskésleltető anyagot forgalmazzuk sűrű folyadék formájában.

Munkavégzés során egyéni védőeszközök (zárt védőruha, védősapka, védőkesztyű, védőlábbeli, védőszemüveg, légzésvédő) használatával kell akadályozni a készítmény bőrre, szembe, légutakba és szájba kerülését. Munkavégzés közben étkezni és dohányozni tilos. Étkezés előtt az arcot és kezet szappannal meg kell mosni, a munkavégzés befejeztével szükséges az alapos, teljes zuhanyozás, a ruhaváltás. Érzékeny bőrűek a védőszert fokozott elővigyázatossággal alkalmazzák. A szerrel terhes nők, fiatalkorúak, allergiás megbetegedésben, idült légúti- és bőrbetegségekben szenvedők nem dolgozhatnak. A munkavállalók rendszeres orvosi vizsgálata szükséges.

Kezelés: Az előírt mennyiségű védőszert ecsettel, hengerrel, szórópisztollyal kell felhordani a faanyagra. Ajánlott legalább két réteg felvitele. A felhordások között a 4-8 óra szikkadási időt meg kell várni. A kezelés csak akkor lesz hatásos, ha a felhordott mennyiség eléri az előírt vastagságot, valamint a keletkező filmréteg folytonos és egyenletes vastagságú lesz. Minősített szerkezetek esetén az ellenőrző vizsgálatot el kell végezni.

A védőszert utolsó rétegként kell felhordani, a dekoratív rétegek felhordása után, egyébként hatását elveszti.

Fizikai és kémiai tulajdonságok:

 • Halmazállapot: viszkózus folyadék
 • Sűrűség: 1,17 g/cm3 (20 °C)
 • Színárnyalat: fehér, halványsárga
 • Szag: enyhén szúrós
 • pH érték: 7,5-8
 • Oldhatóság: vízben emulziót alkot
 • OKBI forgalmazási engedély szám: OKBI/515/99
 • ÉMI tűzvédelmi megfelelőségi száma: TMT-10/1999
 • BM tűzoltóság Országos Parancsnokság engedélye: 149/59/1999

Hulladékkezelés, ártalmatlanítás: a termék maradékai veszélyes hulladéknak minősülnek. A termék maradékainak kezelésére a vonatkozó rendeletben foglaltak az irányadók. A készítményt élővízbe, talajba és közcsatornába juttatni nem szabad.

A veszélyes hulladékokra vonatkozó 98/2001. (VI.15.) Korm. rendelet, 16/2001. (VII.18) KÖM. rendeletben foglaltak szerint kell eljárni. EWC kódszám: 06 03 03.

FIGYELEM! Vízálló lángmentesítő bevonat nem létezik! A kezelt faanyagokat minden esetben védeni kell a beázástól, illetve csapadéktól, mert a víz a hatóanyagot a fából kioldja.


Reméljük a fentiekben leírtakkal megkönnyítettük munkájukat.

Remmers lazúr  

ÁRLISTA

 

REMMERS LAZÚR

Dekoratív vízbázisú és oldószeres lazúr festékek kül- és beltérre, gyerekjátékokra!

A szabadon lévő fa ultraibolya sugárzásnak van kitéve, amely lebontja a lignint és a biológiai kártevők (gomba, penész és rovar) is pusztítják. Ezért nem elég a dekoratív festés elvégzése, olyan festékkel kell kezelni a fát ami tartós védelmet nyújt az ultraibolya sugárzás és a fertőzések ellen is.

Remmers Aidol GW-310 Lasur:

időjárásálló vízbázisú vékonylazúr, faanyagvédő hatóanyaggal kül- és beltérre

 • 17 féle színben
 • anyagszükséglet: két rétegben, rétegenként 80-100 ml/m2
 • kiszerelés: 5 l-es és 20 l-es kannákban

Felhasználási terület: burkolatok, kerítések, kapuk pergolák, faházak, oromdeszkázat

Tartós védelmet nyújt a faanyagoknak az elszíneződést okozó gombák, farontó gombák ellen. A farosthoz erősen kötődik. A fán réteget nem képez, a fa rostjait nem húzza fel. Minden, földdel nem érintkező faanyag) burkolatok, kerítések, pergolák, faházak, oromdeszkázat) kezelésére alkalmas.

Tulajdonságai:

 • vékony bevonat
 • kékülés gátló
 • UV álló
 • nem reped

Színárnyalatok: 17 féle színben, vagy egyedi színek szerint

Használati utasítás:
A festéket minden használat előtt fel kell keverni. Csak tiszta, nyers, fülledés- és korhadás mentes, kéreg- és háncs nélküli faanyagkezelésre használjuk. Az anyagot kenni, mártani, áztatni lehet. A tűlevelű- és lombos fák kezeléséhez legalább két réteg felhordása szükséges. Célszerű próbamázolással meggyőződni a színhatásról, mert a faanyag alapszíne a festék eredeti színén változtathat. Gyorsan szárad, száradás után azonnal átfesthető. A munkaeszközöket vízzel lehet megtisztítani.

Remmers Aidol Hk Lasur:

kültéri időjárásálló, oldószertartalmú vékonylazúr, faanyagvédő hatóanyaggal

 • 17 féle színben
 • anyagszükséglet: két rétegben, rétegenként 100-125 ml/m2
 • kiszerelés: 0,75 l, 2,5 l, 5 l, 30 l dobozos és vödrös kiszerelés

Felhasználási terület: borításokra, zsaluzatokra, kerítésekre, kapukra, pergolákra, kerti házakra, ereszaljakra, valamint felújításra

Tartós védelmet nyújt a faanyagoknak az elszíneződést okozó gombák, farontó gombák ellen. A farosthoz erősen kötődik. A fán réteget nem képez, a fa rostjait nem húzza fel. Minden, földdel nem érintkező faanyag (burkolatok, kerítések, pergolák, faházak, oromdeszkázat) kezelésére alkalmas.

Tulajdonságai:

 • vékony bevonat
 • kékülés gátló
 • UV álló
 • nem reped

Színárnyalatok: 15 különféle színben

Használati utasítás:
A festéket minden használat előtt fel kell keverni. A Hk Lasur faanyagvédő tulajdonsággal bír, mivel biocid hatóanyagokat tartalmaz a fakárosító rovarokkal és gombákkal szemben. Az anyagot kenni, mártani, áztatni lehet. A tűlevelű és lombos fák kezeléséhez legalább két réteg felhordása szükséges. A felújítandó felületet nem kell csiszolni, vagy maratni, viszont a felületet meg kell tisztítani a felvált régi festékdaraboktól és a szennyeződésektől. Ne használjuk olyan faanyagokra, amely rendeltetésszerűen élelmiszerekkel érintkezhet! A szer mérgező a halakra és rokon élőlényekre. Méhkaptárak kezeléséhez ne alkalmazzuk! A munkaeszközöket benzinnel, vagy terpentinnel lehet megtisztítani !

 
Aidol Universal Holzlasur:
 
Vizes alapú akrilát-falazúr, kül- és beltéri használatra . A Din En 71-3-as szabványnak megfelel, ezért "Kék Angyal" (Blauer Engel) emblémával ellátott felületkezelő anyag.

Nyál és izzadság hatására sem oldódnak ki káros adalékok, ezért alkalmazhatjuk gyerekjátékok felületkezelésére. A módosított összetétel ellenére is kiváló, hosszantartó UV védelmet és tartós dekoratív megjelenést biztosít a faanyagnak. Kültéri alkalmazásnál az Aidol Holzschutzgrund alapozó szükséges!

 
 • 5 féle színben: borovi, világos tölgy, dió, teak, és világos cseresznye.
 • kiszerelés: 5 literes dobozban
 • anyagszükséglet: cca 80 ml/m2 egy munkafolyamatban, higítatlanul!
 Száradás 20 fokon 65%-os relatív páratartalom esetén:
 • porszáraz: kb. 30 perc
 • markolható: kb. 1 óra
 • átfesthető: 4 óra

További információk a műszaki adatlapokról!

 

Remmers terasz olaj  

 ÁRLISTA

 

REMMERS TERASZ OLAJ

Az Aidol Universal Olaj a fa teraszburkolatok és kertibútorok ideális felületkezelő és ápoló olaja! Kevert / műanyag-fa / teraszburkolók kezelésére is alkalmas!

A felületkezelő olaj, egzóta faanyagok (sapelli, bangkirai, massaranduba, garappa, stb.), fenyőfélék (vörös, borovi, luc, stb.), keményfák (tölgy, kőris, akác, stb.), teraszburkolatok, kertibútorok és faborítások kezelésére szolgál.

A speciális alapanyaga a fa felületét víztaszítóvá, nyitott pórusúvá teszi, megakadályozva így a víz behatolását, késlelteti a faanyagok öregedését.

Az Aidol Universal olaj könnyen kenhető, nagyon gazdaságos a felhasználása. Megvédi a fát a kiszáradástól. Fa teraszburkolatoknál a kezelést évente ajánlott elvégezni!

Remmers lazúr  

ÁRLISTA

 

MILESI LAZÚR

Feltöltés alatt ...

 

 

larex trade