Tüzelő anyagok

 

 

ÁRLISTA

 

FENYŐ PELLETT

Az alábbiakban felsorolt tüzelőanyagokat nem csak forgalmazzuk, hanem 2009 őszétől tüzelünk is velük.

Az értékesítő irodánkat egy EDILKAMIN, ECOIDRO típusú automata, vízteres, pellet kandallóval fűtjük.

Így az általunk forgalmazott tüzelőanyagok minőségét a saját berendezéseinkben folyamatosan figyeljük.

A pellet kandallónkban egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy a fenyő pellet az ideális tüzelőanyaga a pelletkandallóknak, mert a keményfa pellet túl nagy hamutartalma miatt üzemzavart okozott! Ennek elkerülése érdekében naponta legalább egyszer tisztítani kellett!

Pellet

A gyártás folyamán több lépcsőben szűrik ki a fa alapanyagokból a különböző szilárd szennyeződéseket. Az így előállított pellet kiválóan alkalmas az automata tüzelésű pellet kályhák, kandallók és kazánok biztonságos üzemeltetésére.

- Tárolás: A pelletet fedett, száraz helyen tároljuk, mert a párától, csapadéktól megdagad, szétesik.
- Méret: 6 mm átmérőjű, 8-35 mm hosszú
- fűtőérték: 17,5-19 MJ/kg
- Hamutartalom: < 1-5%
- Kiszerelés: 15 kg-os műanyag zsákban

A mezőgazdasági, fűrészüzemi és erdészeti anyagok tömörítése a pelletálás. Pelletnek nevezzük a körcellás, görgős préseken készített 3-25 mm-es tömörítvényt. A tüzelésre szánt nagyobb tömörségű 10-25 mm-es pellet a tűzipellet megnevezést kapta.

A tüzelési célra alkalmas bio- (agri)pellet vagy tűzipellet legfőbb jellemzője a nagy sűrűség, tömörség (1-1,3 g/cm3). A tömörségen kívül az alacsony nedvességtartalom az, mely igen kedvező tüzeléstechnikai tulajdonságokat ad a brikettált-pelletált készítményeknek, illetve jól adagolható.

Három fő fajtája:

  • - keményfa pellet: Keményfa aprítékból, fűrészporból, erdészeti melléktermékekből készül /mozgó rostélyos automata kazánokba ajánlott /.
  • - fenyő pellet: Fenyőforgácsból és fűrészporból készül /pellet kandallókhoz kimondottan ajánlott, ahol az égőtér csésze alakú és az égés közbeni tisztítása levegővel történik/.
  • - agri pellet: Lágyszárú növényekből (szalma, kukorica, energiafű) készül /csak ipari felhasználásra ajánlott a nagy hamutartalma miatt/.

A három pelletfajtát elsősorban a hamutartalmuk különbözteti meg egymástól. A fenyőpelletnek 0,4 -1%, a keményfapelletnek 1-5%, az agripelletnek 3-10% hamutartalma van. Az agripelletek égetési tulajdonságai nagymértékben eltérőek a fapellettől.

A pellet használhatósága, fűtőértéke és nedvességtartalma csak tüzelés során derül ki igazán.

A pellet minősítése (külső alapján):

A pelletet külseje alapján elég jól lehet jellemezni, de a minősége nem állapítható meg teljes biztonsággal csupán szemrevételezéssel.

A felszín:
A jó pellet külseje sima, fényes, vastag hosszrepedésektől mentes. Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak. Például hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és így "újraformálja" a farostokat. Ez határozza meg a pellet szilárdságát. A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis a pellet sűrűségét és a törmelék, ill. por arányát. Minimális mennyiségű törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már akadályozza csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség (> 1,12 kg/dm3) a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi. A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására. Az értéke lingotester készülékkel mérhető és nem haladhatja meg a 2,3%-os értéket.

Átmérő:
Leggyakoribb a 6 és 8 mm átmérőjű, de néha előfordul 4 vagy 5 mm ill. 10 mm átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez (normál méretű kályha, kandalló) 6 mm pelletet ajánlanak a kandallógyártók a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott mérettől tehát nem érdemes eltérni.

Hossz:
A hossz csak akkor számít, ha a pellettárolóból szívócsövön keresztül szivattyúzzák ki a pelletet. Ezek a csövek általában 50 mm átmérőjűek. A DIN 51731 a pellet hosszát legfeljebb 50 mm-ben rögzítette, ez már problémát jelenthet a szívórendszernek. Az ÖNORM M 7135 a pellet maximális hosszát 45 mm-ben határozta meg. Minimális méret nincs megkötve.

Illat:
Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét, de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként illatozik. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek tehát enyhén édeskés szaga van. Ez mindenesetre a jó minőség ismérve, bár néhány ember nem szereti ezt a szagot. A szag intenzitásából gyorsan veszít.

Szín:
A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú ideig tartó nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem jelent komoly minőségbeli csökkenést. A pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt! A szárítás közben is megszürkülhet a forgács, szakszerűtlen szárításnak azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú pelletnél a ledarálódás is nagyobb. A pellet világossága, ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.

Pellet egyszerű vizsgálata:

Némi gyakorlattal, törésteszttel is következtethetünk a pellet megfelelő tömörségére: Válasszunk ki 5-10 db pelletet a halmazból és törjük ketté őket, ha nehezen, roppanva törnek.

Éles törésvonalat, és kagylós felületet hagyva, az a megfelelő tömörség jele. Ha a pellet kézzel elmorzsolható, biztosan nem jó minőségű. Amennyiben hajolva, inkább repednek, mint törnek, akkor nem megfelelő a sűrűség. Használható szemrevételezéses eljárás, ha a csomagolást - amennyiben átlátszó - átforgatva megnézzük, hogy mennyi morzsalék van a zsák alján; ha nagy mennyiségben van jelen az azt mutatja, hogy a présnyomás és hőmérséklet nem volt megfelelő, esetleg túl száraz alapanyag került a présbe. Érdemes a méreteloszlást is ellenőrizni: ha nincsenek túlsúlyban a normál pár centis hosszúságú darabok, azaz sok apró is van a halmazban, az szintén a nem megfelelő minőségre utal. A friss, meleg pellet szaga intenzív és kellemes, de a kihűléssel gyorsan elillan, így vásárláskor már nem használható minősítésre. A szín nyújthat némi utalást a minőségre, de ennek értékeléséhez komoly tapasztalatra van szükség; a tiszta "fehér" pellet valószínűleg nem tartalmaz kérget, de lehet, hogy csak keményfából készült, vagy a présnyomás volt magas és kissé megégett a felület. Amennyiben szürkés foltokat látunk a pellet felületén, az az alapanyag nem megfelelő tárolására, és ennek következtében megkezdődött káros biológiai folyamatokra (gombásodás) utalnak, melyek jelentős minőségromláshoz vezethetnek.

Mit okoz a nem megfelelő minőségű pellet a használatakor:

A kazán égője előtti előtárolóba a tüzelőanyag a pellettartályból érkezik csigás felhordóval, vagy pneumatikus úton. A csigás felhordónak gondot okozhat a nagyon morzsalékos pellet, mert a szállítás során nagy mennyiségben képződő por miatt megszorulhat a csiga és megáll az égő pelletellátása, hasonló gondot okozhatnak a túl hosszú pelletek, ha beszorulnak a csiga és a csőfal közé. Pneumatikos táplálás esetén a túl hosszú pellet okozhat problémát, mivel ezen rendszerek csőátmérője általában 50 mm, így az ennél hosszabb pelletdarabok keresztbe állhatnak, és eltömítik a vezetéket, azaz leáll a pelletáram. Az égőtálcába a pelletet egy kis felhordó csiga juttatja, ami szintén "szorult helyzetbe" kerülhet, ha túl morzsalékos, vagy túl hosszú a pellet. Ráadásul az égőtálcába kerülő morzsalék jelentősen rontja az égés biztonságát. A jó hatásfokú égéshez fontos, hogy az egyidejűleg az égőtálcán lévő pelletmennyiséghez (pellettömeghez) a tökéletes elégéséhez szükséges mennyiségű égési levegőt juttassuk, és bizosítsuk a kiégéséhez szükséges időt. Ezt oly módon valósítja meg a pelletégő, hogy a felhordó csiga fordulatszámának (1 fordulat = egységnyi térfogatú, 2-3 cm hosszúságú pellet szállítása) függvényében állítja be az égési levegő mennyiségét. Abban az esetben viszont, ha a pellet ehhez képest döntően rövidebb, vagy hosszabb darabokból áll, akkor az egységnyi térfogatban lévő pellettömeg lényegesen eltérhet a számított értéktől. Így nem a megfelelő mennyiségű égési levegő kerül betáplálásra, és romlik az égés hatásfoka. E miatt nő a koromképződés, ami lerakódik a kazán falán, rontva ezzel a hőátadás hatásfokát.

Ennek a jelenségnek közvetlen következménye a készülék füstgázhőmérsékletének megemelkedése. Hasonló "tüneteket" okoz a nagy kéregtartalmú pellet használata is, mivel ez drasztikus mértékben növeli a hamuképződést. A magas kéregtartalom azonban nem csak ezt a problémát okozza, hanem egyes "kelyhes" kialakítású, hamukihordással nem rendelkező pelletégő gyors eldugulásához vezethet jelentősen növelve a készülék törődési, takarítási igényét.

Tehát megállapíthatjuk, hogy a rossz minőségű pellet használata korlátozza a készülék folyamatos üzemét, rontja az égés üzembiztonságát és hatásfokát, valamint csökkenti a kazán hőátadási képességét.

 

 ÁRLISTA

 

FENYŐ BRIKETT (BIÓ)

Az alábbiakban felsorolt tüzelőanyagokat nem csak gyártjuk, hanem 2009 őszétől tüzelünk is velük.

A főépületünk fűtéséről és használati meleg víz ellátásáról egy csúcstechnikát képviselő HDG EURO, 50 KW-os, fabrikett, tűzifa, és fahulladék eltüzelésére is alkalmas faelgázosító kazán gondoskodik.

Így az általunk forgalmazott tüzelőanyagok minőségét a saját berendezéseinkben folyamatosan figyeljük.

Fabrikett

Az általunk gyártott brikett nagynyomású préseléssel, adalékanyag és hozzáadott kötőanyag nélkül készült természetes tüzelőanyag.

A brikett tömörségét a nagynyomású préstechnikának és a fában található természetes kötőanyagoknak köszönheti.

- Tárolás: A fabrikettet fedett helyen tároljuk, mert a párától, csapadéktól megdagad, szétesik.
- Méret: 8 cm átmérőjű, 4-9 cm hosszú, henger alakú.
- Fajta: fenyő
- fűtőérték: cca. 17,5-18 MJ/kg
- Hamutartalom: < 1 %
- Kiszerelés:  25 kg-os csomagolásban forgalmazzuk

A fabrikettnél a tulajdonságaira és egyéb jellemzőire nem térünk ki bővebben, mert a brikett gyártásának alapelve a termék tulajdonsága megegyezik a pellet paramétereivel. Kivétel ez alól a mérete. A fabrikett az olyan hagyományos kazánok korszerűbb tüzelőanyaga, ahol a szenet és tűzifát is el lehet égetni, illetve speciális automata kazánok tüzelőanyagának is megfelel.

A fabrikett, vagy más néven biobrikett nagy előnye a tűzifával és szénnel szemben, hogy a kazán égésterében egyszerre több és nagyobb energiatartalmú tüzelőanyagot (fabrikettet) lehet behelyezni, így az égés, ezzel együtt a hőtermelés tovább tart.

A fabrikettnél általában háromféle alapanyagú terméket különböztetünk meg:
1. Puhafából, legtöbb esetben fenyőből készült fabrikett (ajánlott)
2. Keményfából (bükk, tölgy, akác, cser, stb.) készült fabrikett (ajánlott)
3. Vegyes faipari hulladékból készült fabrikett (az idegen anyagtartalom miatt nem ajánlott)

Fontos tudnivaló:

A vegyes faipari hulladékból készült fabrikett kötőanyagokat, faipari ragasztót is tartalmazhat. Ennek a brikettnek a legnagyobb hátránya, hogy az égés folyamata kiszámíthatatlanabb, automata vagy félautomata kazánoknál a gyártó nem engedi a felhasználásukat. Nem utolsó sorban pedig környezetszennyező!

A fenti írásban segítséget nyújtott a HungaroSun 2000 Kft. a megújuló fűtésrendszerek specialistája.

larex trade